ARCTICPEAK

~ LA8OKA Martin ~

7Yagi


Nedenfor er et JavaScript som er skrevet av Aaron Schmitz, KB0YKI og modifisert til cm og norsk av meg.
Med dette JavaScript'et er det veldig enkelt og hurtig å regne ut dimensjonene til Yagi-Uda antenna ovenfor.
Tast inn frekvensen i MegaHertz og trykk på knappen, Yagi-Uda kalkulatoren vil gjøre resten for deg.

Designet på denne Yagi-Uda antennen er ikke nødvendigvis det mest optimale designet med tanke på båndbredde, Front/Back forhold og forsterkning, men Aaron Schmitz, KB0YKI har brukt denne antennen til å nå repeatere på opptil 65 km's avstand med kun 7,5 watt. Antennen var da 30 fot (ca. 9m) over bakken.

Den norske Yagi-Uda kalkulatoren!

Tast inn frekvensen:
MHz

Mellomrom cm
Reflektor
lengde
cm
Driver
lengde
cm
Direktor
lengde
cm


Bygging av Yagi-Uda antennen:

Etter at man har regnet ut lengdene på reflektor, driver og direktorene er det bare å gå igang med byggingen. Det enkleste er å bygge antenne med firkantete aluminiumsrør og aluminiumsskruer. Det går også ann å bygge antenna i stål eller kopper. (Benytter man seg av aluminium er det viktig å unngå kontakt med andre metaller, aluminium korroderer nemlig ved kontakt med stål og kopper.) Bruker man firkantete aluminiumsrør, er det bare å bore hull og skru sammen antennen. Det er viktig at elementene er satt fast til bommen i mer en et punkt for at antennen skal være stabil. Bruker man runde rør er det litt mere komplisert å feste elementene på bommen, men på jernvarehandelen kan man få kjøpt klemmer som gjør det enkelt å feste to rør 90 grader på hverandre. Alle elementene skal være festet sånn at de har god elektrisk kontakt med bommen, også driver elementet.

 

Tilpassning mellom driver elementet og koaksialkabelen:

Før man kan begynne å bruke Yagi-Uda antennen må man lage en tilpasning mellom koaksialkabelen og antennen. Det er flere måter dette kan gjøres på,
nedenfor er det gitt tre forskjellige måter dette kan gjøres på, de to første en to utgaver av den mye brukte GAMMA Match'en og den siste er en utgave av T-Match'en.

Page-1

 GAMMA Match'en lages av et litt tynnere rør og en kondensator. Man dreier på kondensatoren til man får lavest mulig SWR, altså best tilpasning. Man kan også bruke en fast kondensator og flytte kontaktpunktet mellom driver elementet og Gamma-roden frem og tilbake. Når man har fått tilpasset GAMMA Matchen, må man gjøre sånn at kondensatoren eller kontaktpunktet ikke flytter på seg. Man må også beskytte kondensatoren mot vær og vind ved å plassere den inni et vanntett hus eller dekke den helt til med silikon eller lignende. Når man tilpasser antennen er det best at man gjør dette på det stedet hvor antennen skal være montert, dette fordi omgivelsene til antennen påvirker antennen. For å få best mulig tilpassning må man ha en sender som kan sende ut en bærebølge på ca. 5 watt og et SWR meter som er tilpasset frekvensområdet. Se til at man ikke forstyrrer andre radioamatører på frekvensen når man holder på!

Skal man kun bruke antennen til mottak er ikke kravene til tilpassning så store, man kan derfor nøye seg med å bruke de teoretiske verdien man får i formlene ovenfor.

Mange velger å lage kondensatoren av innerlederen (med isolasjon) på en RG213 koaksialkabel og trer et rør over koaksens innerleder. RG213 har en kapasistans (kondensator effekt) på 30,8 pF per ft (eller 1,0105 pF per cm). 
Et eksempel på hvordan man lager en sånn GAMMA-Match er vist nedenfor.

Data på de mest brukte koaksialkablene kan dere finne her.

T-Match

Tegning til BALUN'en finner du på denne siden.

TILBAKE TIL ARKTICPEAK's ANTENNE SIDE

 

ARCTICPEAK

Denne siden ble sist oppdatert 03.08.13