ARCTICPEAK

~ LA8OKA Martin ~

 

Anmeldelse av

SONY ICF-SW7600GR
WORLD BAND RECEIVER

Denne anmeldelsen ble siste gang oppdatert 13.05.17 av Martin Storli.
Anmeldesen vil bli oppdatert kontinuerlig etter hvert som jeg gjør flere erfaringer med denne mottakeren.

 

SONY ICF-SW7600GR er en av verdens mest solgte reiseradioer, den er basert på SONY ICF-SW7600 og har blitt laget i mange forskjellige versjoner opp gjennom årene, GR er den siste modellen og skiller seg fra de andre ICF-SW7600 modelene ved at den skiftet farge til grå.

 

Hva får man:

Esken som SONY ICF-SW7600GR kommer i er forholdsvis stor, særlig tatt i betraktning av at den ikke inneholder særlig mye. Inni ligger det en SONY ICF-SW7600GR mottaker, en sammenrullbar snor antenne og et enkelt "skinn" etui til å beskytte radioen, og selvsagt en bruksanvisning. I tillegg følger det med SONY's enkle Wave Handbook, dette er en enkel guide til kortbølgelytting som inneholder frekvenslister for de fleste større kortbølge kringkastere. Jeg anbefaler at man kjøper den siste utgaven av World Radio TV Handbook (WRTH) istedet, den er mye mer detaljert og bedre oppdatert.

I Norge kan World Radio TV Handbook kjøpes gjennom DX-Listeners Club (http://www.dxlc.com) eller direkte fra http://www.wrth.com

Dessverre så følger det ikke med en strømforsyning, dette syns jeg er et stort minus. Heldigvis er batteriforbruket minimalt, sånn at 4 stk. AA batterier varer veldig lenge.

Skulle man ønske å kjøpe en strømforsyning skal man være oppmerksom på at den eksterne 6 volts DC inngangen skal ha en av SONY's spesial plugger, ikke alle multistrømforsyninger har denne typen plugg. Ta derfor med deg radioen i butikken når du kjøper strømforsyning.

 

Det første møtet:

SONY ICF-SW7600GR er en forholdsvis liten hendig reiseradio, layouten ligner på forgjengerne, knappene er merket tydelig og displayet er lett å lese. SONY ICF-SW7600GR er veldig lik alle andre SONY apparater, både på utseende og betjening, likevel må man ta en liten kikk i bruksanvisningen før man behersker mottakeren fullt ut.

 

Bruksanvisningen:

Bruksanvisningen som følger med i Norge er på engelsk, italiensk, svensk, finsk og russisk. Både den engelske og den svenske bruksanvisningen er forholdsvis enkle, etter å ha lest igjennom bruksanvisningen sitter man igjen med en følelse av at det er noe som mangler. Når man tenker seg om og blar en gang til igjennom bruksanvisningen skjønner man at man faktisk har gått igjennom det hele. Det er bare ikke så utrolig mange funksjoner på denne mottakeren, som vi etter hvert er blitt vant til fra underholdningselektronikk. Da svært mange av sånne funksjoner bare er en ren gimmick og kun har en svært perifer nytteverdi, klarer man seg like godt uten. Men det er ikke dermed sagt at SONY ICF-SW7600GR mangler funksjoner.

 

Betjening:

Som nevnt ovenfor så er det ikke så mange funksjoner på denne mottakeren, men man har alle de funksjonene man trenger og vel så det. 

Mottakeren er stort sett enkel å grei å betjene, men noen av funksjonene må man venne seg litt til. Dette gjelder for eksempel måten man taster inn frekvenser på. Da må man alltid huske å trykke på "DIRECT" knappen før man bruker nummer tastene til å taste inn frekvensen, så må man trykke på "EXE" knappen for å få mottakeren til å skifte frekvens. I begynnelsen er dette noe tungvint, men man venner seg fort til å trykke på de riktige knappene i riktig rekkefølge. Har man brukt en SONY "verdens"-mottaker før er betjeningen av SONY ICF-SW7600GR ikke noe problem, den er akkurat som alle de andre.

Det man savner mest er et søkehjul som man kan bruke på kortbølge, man har bare trykknapper for å søke opp og ned i frekvens, å trykke på trykknapper blir fort slitsomt i lengden. Mangelen av et søkehjul er et stort savn.

Man har en scanne funksjon for automatisk søkning, men den har en svært liten nytteverdi da mottakeren temmelig uforutsigbart begynner å søke videre etter å ha funnet en stasjon. Noen ganger søker mottakeren videre uten forvarsel, mens andre ganger blir den stående på frekvensen.

På den høyre siden av mottakeren er det tre skyveknapper hvor man velger mellom Tone, AM Mode og LSB/USB, disse synes jeg er altfor små.

Hvordan ble SONY ICF-SW7600GR testet?

SONY ICF-SW7600GR ble sammenlignet med andre radioer jeg har for LW, MW, SW og FM båndet. Dette ble gjort i den hensikt å opprette en slags felles referanse, og for at det skulle bli lettere å avsløre mottakerens styrker og svakheter. Jeg har ikke hatt anledning til å utføre noen kontrollerte tester med kalibrerte måleinstrumenter, men har kun brukt mine ører som måleinstrumenter. Testen skulle derfor være tilpasset de praktiske forhold så vidt mulig, men selvsagt med de begrensninger som dette medfører. Jeg benyttet den medfølgende sammenrullbare snor antennen, den fastmonterte teleskopantennen, pluss diverse utendørs kortbølge antenner. Jeg har testet SONY ICF-SW7600GR på to tjenestereiser til henholdsvis Nederland og Storbritannia og et par helge turer til København, i julen hadde jeg den også med meg til Steinkjer. En mottaker som er så liten som SONY ICF-SW7600GR vil nødvendigvis komme til å være med på mange reiser, det er den jo faktisk bygget for, det er ikke uten grunn at vi i Norge kaller mottakere i denne kategorien for reiseradioer! Derfor synes jeg det var viktig å få testet mottakeren både hjemmefra og på reiser.

 

Tilkoblinger:

SONY ICF-SW7600GR har fire tilkoblinger, en til hodetelefon (stereo), en til ekstern strømforsyning (+6Volt DC), en linje utgang (stereo), og en til en ekstern antenne. Man må være oppmerksom på at den eksterne antennetilkoblingen gir ut ca. +5 VDC til drift av SONY's aktive antenner, ønsker man å benytte andre antenner må man benytte en liten kondensator i serie for å hindre at det blir en kortsluttning. Linjeutgangen ser ut som alle andre 3,5 mm tilkoblinger, men likevel ble det litt leting i rotekassen før jeg fant en plugg som passet. Igjen: Ta med deg radioen i butikken når du kjøper ledning/plugg til linjeutgangen.

Lyd:

Lydkvaliteten på høytaleren til SONY ICF-SW7600GR er OK, men litt tynn, lydstyrken er også OK, men skrur man høyt opp for lyden blir det noe skurring. Tar man i betraktning  hvor liten høytaleren er, er lydkvaliteten fullt ut akseptabel. Lydkvaliteten på hodetelefon utgangen er riktig god, hører man på en FM stasjon som sender i stereo så kan man høre  stereolyden  på hodetelefonene. 

Den store overraskelsen fikk jeg da jeg koblet SONY ICF-SW7600GR til stereo anlegget, du verden for en lydkvalitet, særlig på FM-båndet! Her kan det lønne seg for SONY's Hi-Fi avdeling å ta en kikk på hva de gjør i naboavdelingen, for lyden på SONY ICF-SW7600GR via linjeutgangen er mye bedre enn på noen SONY tuner jeg noensinne har hørt, og jeg har hørt mange! (Jeg drev og solgte SONY i 2 år mens jeg studerte.) Det er ingen grunn til å være flau skulle man velge å bruke sin SONY ICF-SW7600GR neste gang man ønsker å lytte på favorittmusikkprogrammet på NRK. Selv den komprimerte lyden på NRK P3 og på P4 taklet SONY ICF-SW7600GR med bravur, men det blir åpenbart at lydkvalitet ikke har den største prioriteringen hos disse kanalene.

 

Frekvensområde og modulasjon:

SONY ICF-SW7600GR er delt inn i 2 bånd, nemlig "AM" og "FM". "AM" går fra 150 kHz til 29 999 kHz og "FM" går fra 76 MHz til 108 MHz. På "AM-båndet" kan man velge mellom AM, synkron-AM, LSB og USB. Har man en sterk stasjon på det øvre sidebåndet og skifter til synkron-AM og setter bryteren i LSB forsvinner lyden fra den sterke stasjonen på det øvre sidebåndet nesten helt, kun litt svak støy i bakgrunnen kan høres. Dette tyder på at SONY har vært noe heldigere med sin synkron detektor denne gangen enn hva de var på noen modeller på 90-tallet.

Mottakerens egenskaper:

SONY ICF-SW7600GR er snill og grei, den har ingen store skavanker, følsomheten med den fastmonterte teleskopantennen er OK, men ikke forvent deg et mirakel. Kobler man til en ekstern antenne så åpner det seg opp, men man må være forsiktig, mottakeren blir lett overstyrt ved bruk av for store antenner. Det var ingen nevneverdig forskjell å merke mellom å bruke den eksterne antenne inngangen og å koble antennen direkte til teleskopantennen. Ved overstyring så finnes det et trinnløst variabelt dempeledd på mottakerens høyre side, man kan koble dempeleddet inn og ut av mottakerens inngangstrinn med en liten bryter ved siden av dempeleddet. Følsomheten på lang og mellombølge er litt skuffende når man benytter seg av den innebygde ferritt antennen.

Selektiviteten er OK for å lytte på vanlige kringkastningsstasjoner, men båndbredden på mellomfrekvens filteret blir litt for stor når man ønsker å lytte til SSB (USB/LSB) stasjoner på amatørbåndene. Ifølge WRTH 2002 er båndbredden 3,2 kHz i SSB og 4,9 kHz i AM.

Displayet er oversiklig og lett å lese, når radioen er avslått viser det klokken i den valgte tidssonen. Når radioen er på kan man sjekke klokken med et lite trykk på "EXE" knappen.

En av de funksjonene jeg liker best på SONY ICF-SW7600GR er klokken, man stiller den til lokal tid, hvilken tidssone man befinner seg i og om det er sommer eller vintertid, senere kan man ved enkle taste trykk skifte mellom tidssoner og sommer/vintertid. Er klokken nøyaktig nok over lang tid, slipper man kanskje å stille klokken på denne mottakeren for all fremtid. :-) 
(Jeg stilte klokken på min mottaker i september og denne viser riktig tid enda.)

På SONY ICF-SW7600GR har man valget mellom to forskjellige vekketidspunkter, disse kan stilles til forskjellige radiostasjoner. Jeg syns det er praktisk å kunne bruke reiseradioen som klokkeradio når jeg er ute og reiser. Dessverre mangler muligheten til å fjernstyre en eventuell kassettspiller.

SONY ICF-SW7600GR har hundre minner, disse kan man fritt benytte til å lagre langbølge, mellombølge, kortbølge og lokale FM stasjoner i en hvilken som helst rekkefølge. Minnene er delt opp i 10 "sider", med 10 minner i hver "side". For å tilbakekalle en frekvens fra minnet trykker man seg frem til ønsket side, og så trykker man på det numeriske tastaturet for å velge ønsket minne. Lagrer man alle frekvensene til favoritt stasjonen på en side, er det veldig hurtig å sjekke de forskjellige frekvensene stasjonen sender på for å finne frem til den beste mottakelsen.

SONY ICF-SW7600GR har en funksjon som SONY kaller "Memory Scan tuning", dette ligner de funksjonene vi kjenner fra blant annet politiscannere*. Til dette er det bare en ting å si, på langbølge, mellombølge og kortbølge fungerer det ikke med scanning, det er rett og slett alt for mye støy, SONY burde vite bedre. På en "side" med bare FM stasjoner fungerer scanningen etter hensikten.

 

Konklusjon:

Enten man er en nybegynner på utkikk etter sin første radio, eller en garva DX'er på jakt etter en reisekammerat blir man ikke skuffet over SONY ICF-SW7600GR, den holder hva den lover.

Det sier seg selv at SONY ICF-SW7600GR ikke er noen DX-maskin, men med tålmodighet og grundighet og kanskje også litt flaks er det utrolig hva enkelte klarer med enkle reiseradioer. Forsiktig eksperimentering med antenner kan gjøre underverker for SONY ICF-SW7600GR, jeg vil anbefale at man bruker små aktive antenner med moderat forsterkning. Korte ledningsantenner (under 10 meter) og loop antenner er også gode antenne alternativer for en SONY ICF-SW7600GR.

Det er INGEN god ide å koble en SONY ICF-SW7600GR til din 1200 meter Beverage som starter ute i hagen din (og går gjennom hagene til alle naboene dine).
Da vil mottakeren bli fullstendig overstyrt.

Er man nøktern og realistisk i sine forventninger har jeg ingen problemer med å anbefale SONY ICF-SW7600GR, er man på utkikk etter en kortbølge mottaker som virkelig stikker seg frem, ja så må man også finne seg i å måtte punge ut vesentlig mer enn hva man må gi for en SONY ICF-SW7600GR.

En ting som er verdt å merke seg for de mange scanner* interesserte er at SONY ICF-SW7600GR er vesentlig bedre på kortbølge enn de mange scannerne som typisk dekker fra 100 kHz 1,3 GHz. I tillegg har denne mottakeren også mulighet for SSB mottakning, noe som ofte mangler på mange scannere.

* I 2000 ble det lovlig å selge alle radiomottakere (såkalte Politiscannere) som er CE-merket i Norge.
Men det var ikke lovlig å bruke disse mottakerne til noe, man hadde ikke engang lov til å slå de på!
I august 2002 ble det lovlig benytte disse mottakerne i Norge, også til å lytte på f.eks. Politiet.
Dette har ført til en voldsom økning av radiointerresserte i alle aldre, når folk har lyttet til Politiet en stund (og gått lei av det), går de ofte videre med radiointerressen og flere har blitt radioamatører eller ivrige kortbølgelyttere!
Diskusjonsforumet til http://www.scannernytt.net er med sine mer en 1200 medlemmer det største aktive radiomiljøet i dagens Norge, her diskuteres alle sider av radiohobbyen, både scanning, mottak av værsatellitter, kortbølgelytting, amatørradio og bygging av antenner.

 

SONY ICF-SW7600GR
ble anmeldt av:

 

Martin Storli

LA8OKA

arcticpeak@yahoo.no

Har du noen spørsmål eller kommentarer er det bare å sende en E-mail.

Du kan også ta en kikk på min hjemmeside: 

ARCTICPEAK 

Der kommer det hele tiden nytt stoff om radio og antenner.

Denne testen har også stått på trykk i DX-Listerners Club's medlemsblad DX-News, flere opplysninger om DXLC kan man få ved å besøke klubbens hjemmeside: http://www.dxlc.com

 

Relevante linker:

Radio Netherlands test av 
SONY ICF-SW7600GR

http://www.rnw.nl/realradio/
html/icf-sw7600gr.html

Radio Netherlands test av 
SONY ICF-SW7600G
(Forgjengeren)

http://www.rnw.nl/realradio/
icfsw76g.html

DX-LISTENERS CLUB
Den norske klubben for 
kortbølge lyttere.

http://www.dxlc.com

World Radio TV Handbook

http://www.wrth.com

SONY ICF-SW7600GR
Tekniske spesifikasjoner:

Frekvensområde:

FM: 76 - 108 MHz
SW: 1 621 - 29 999 kHz
MW: 530 - 1 620 kHz
LW: 150 - 529 kHz

Frekvens oscillator:

PLL styrt

Strømforsyning:

INT: 4 stk. AA Batterier
EXT: 6 V DC

Temperaturområde:

 0 til 40 

Modulasjon:

FM: WFM
SW, MW & LW:
AM, Sync AM, LSB & USB

Båndbredde:

Ifølge WRTH 2002 er båndbredden 3,2 kHz i SSB og 4,9 kHz i AM.

Dimensjoner:

190(B) x 118,8(H) x 35,3(D) mm

Vekt: 

536 g uten batteri

Konstruksjon:

AM: Dobbel superheterodyn mottaker
FM: Superheterodyn mottaker

Følsomhet

FM: 0.25µV (12 dB SINAD)
AM: 1µV (10 db S/N)

Utgangseffekt lyd forsterker:

380 mW 8 ohm

Minner:

100

 

TILBAKE TIL ARCTICPEAK's RADIO SIDE