ARCTICPEAK

~ LA8OKA Martin ~

 

 

Anmeldelse av
NOSY 1 Actice scanner antenna.

Denne testen ble siste gang oppdatert 13.05.17 av Martin Storli.

Mange sliter med dårlig mottak på sine scannere, når det da kommer et produkt til en overkommelig pris som i følge den norske importørens hjemmeside  "gir mye bedre signaler på dagens svake stasjoner med svake signaler. Forholdene kan bedres med opptil 25 km lengre rekkevidde" er det fristende å slå til. Men holder produktet hva det lover?

Hva får man?

Antenna kommer i et enkelt papprør, med ett A4 ark der bruksanvisningen og tekniske spesifikasjoner står på. Selve antennen består av en liten simpel plastboks med en lysdiode, en DC inngang og et BNC utgang. På baksiden befinner det seg to sugekopper. Sugekoppene brukes til å henge antennen på innsiden av ett vindu. I hvert hjørne av plastboksen stikker det ett ca 40 cm langt antenneelement ut. Både plastboksen og antenneelementene er av relativt dårlig mekanisk kvalitet.

Virker antennen?

Selvsagt virker antennen, men hvor godt virker den? Og kan man høre stasjoner som ligger 25 km lengre vekk enn det man kan høre med en vanlig teleskopantenne montert ved siden av NOSY 1? Og hva med forholdene, kan NOSY 1 forbedre de? For å ta det siste først, det er svært lite NOSY 1 kan gjøre med radioforholdene, dette er nok en språklig glipp på importørens hjemmeside. Man kan heller ikke høre noe som ligger 25 km lengre vekk, enn det man kan med en vanlig teleskopantenne montert på samme sted. Men siden NOSY 1 har en innebygd forsterker vil signalene komme sterkere inn, men dessverre så får man med en god del intermodulasjonsprodukter som fortoner seg som en økning i bakgrunnsstøyen. Dette gjør at svake stasjoner kan bli maskert og faktisk vanskeligere å høre. NOSY 1 oppfører seg ganske merkelig noen ganger, det viser seg at den langt fra er lineær. På noen frekvenser har den mye bedre forsterkning mens på en annen frekvens fra samme sendersted, men noen få MegaHertz fra i frekvens nærmest ikke er hører noe i det hele tatt. Dette opplevde jeg flere ganger på flere forskjellige frekvenser, når jeg skiftet over til teleskopantennen var det ingen forskjeller mellom frekvensene. NOSY 1 påberoper seg å ha et frekvensområde som går helt opp til 1300 MHz, dette må anses som en betydelig overdrivelse, allerede ved 800 MHz er NOSY 1 så godt som døvhørt.

NOSY 1 er ikke noe jeg ville brukt pengene mine på. Spesielt siden man i Danmark kan få kjøpt NOSY 1 til omtrent halve prisen av hva man må betale for den i Norge. Riktignok virker den, man får inn stasjoner, men ikke noe mer enn før, bare litt sterkere. På noen svake stasjoner på VHF får man mindre støy på svake stasjoner, mens man på andre svake stasjoner får mer støy. Dersom man sliter veldig med mottaket, og ikke har mulighet for å stikke en ledning ut vinduet og litt opp i høyden, kan NOSY 1 kanskje være verdt ett forsøk. Men det vil uansett lønne seg å spare pengene å kjøpe en skikkelig aktiv antenne i stedet. Dessverre så koster skikkelige aktive antenner gjerne ett par-tre tusen kroner.

Som en kuriositet kan jeg fortelle at jeg fikk mye bedre resultater ved å benytte en lånt antenneforsterker fra Clas Ohlson og en ledningsstump på 40 cm teipet i vinduskarmen.

Tekniske data:
Frekvensområde: 25 - 1300 MHz
Forsterkning + 8 db
Strømforsyning: 12 volt - 25 mA
Støytall: 1,3 db
Størrelse 97 x 42 cm

NOSY 1 ble anmeldt av:

 Martin Storli

LA8OKA

arcticpeak@yahoo.no

Har du noen spørsmål eller kommentarer er det bare å sende en E-mail.

Du kan også ta en kikk på min hjemmeside: 

ARCTICPEAK 

Der kommer det hele tiden nytt stoff om radio og antenner.