Radioamatørutstyr
Hva skal man skaffe seg?
Er du ny som radioamatør og lurer på hva slags utstyr du skal skaffe deg? Da er du ikke alene, de fleste radioamatører har opplevd det samme. Dersom man spør andre radioamatører om hva man skal kjøpe seg, vil man ofte få like mange svar, som antall radioamatører man har spurt. Det finnes ikke noe fasit svar på hva slags utstyr man skal kjøpe seg, men jeg skal likevel prøve å gi noen generelle råd.
Det første man må finne ut er hva man vil gjøre. Amatørradio er delt inn i mange forskjellige kategorier, og det gjelder å velge seg ut en eller to hovedkategorier, ganske enkelt fordi man ikke når å holde på med alt på en gang. Senere kan man selv velge om man vil bytte kategori, eller eventuelt drive med flere kategorier. Jeg anbefaler nye radioamatører å begynne med enkelt utstyr, og heller kjøpe til ekstrautstyr etter hvert som hobbyen utvikler seg.
Jeg har valgt å presentere 3 forskjellige oppsett man kan starte med.
Jeg har prøvd å komme med noen eksempler på utstyr, jeg vil understreke at dette kun er eksempler på typisk radioamatørutstyr, og at utstyret i eksemplene ikke nødvendigvis er bedre eller billigere enn annet tilsvarende utstyr. Jeg har forsøkt å komme med eksempler fra de fleste store produsentene av radioamatørutstyr, slik at alle blir representert i utvalget.
VHF/UHF FM:
Dette er den billigste måten å starte på, men mulighetene for å ha det moro er likevel mange. Man kan kjøre FM simpleks fra fjelltopper og høyder i nærområdet, man kan kjøre FM over repeatere for å øke rekkevidden, man kan koble transceiveren til en TNC og en PC og kjøre pakkeradio, og man kan koble til en GPS og/eller en værstasjon og kjøre APRS. Jeg anbefaler at man kjøper en håndholdt transceiver først fordi man da kan operere fra andre steder enn bare hjemmet.
En god VHF/UHF FM transceiver til å starte med bør ha følgende funksjoner:
- 5 watt utgangseffekt.
- Både 2 m og 70 cm båndene.
- Tuninghjul eller tuningknapper.
- Mulighet for å tune med minimum 12,5 kHz frekvenssteg.
- Mulighet for å repeaterskift (-0,6 MHz på 2 m repeatere og -2 MHz på 70 cm repeatere).
- Minst 100 minner.
- Innganger og utganger for lyd.
- 1750 Hz tone (Trengs for å åpne repeatere.)
- Mulighet for å justere utgangseffekten i minst 2 nivåer.
- CTCSS enkoder/dekoder (Noen kryssbåndsrepeatere og linker krever en tone for å åpnes).
- DTMF (Trengs for å koble deg videre i Echolink systemet.).
APRS: APRS kan kjøres på alle FM transceivere ved hjelp av trackere fra blant annet Byonics og Argent Data Systems og TNC fra blant annet TNC-X, det er derfor ikke nødvendig kjøpe en transceiver med innebygget APRS.
D-STAR: Mange lurer på om man må kjøpe seg en D-STAR transceiver for å følge med. Det vil enda ta mange år før D-STAR blir like utbredt som FM er i dag. Med mindre det er en D-STAR repeater i ditt nærområde er det derfor ingen grunn til å kjøpe en D-STAR transceiver.
Ønsker man å begynne med en VHF/UHF FM stasjon vil jeg anbefale at man starter med følgende oppsett:
- 5 w håndholdt 2 m / 70 cm FM transceiver. [Eksempel: ICOM IC-E92D]
- Eventuelt: 25 w mobil 2 m / 70 cm FM Transceiver. [Eksempel: Kenwood TM-D710]
- 2 m / 70 cm dualband piskantenne som er litt lengre enn originalantennen for bedre rekkevidde. (Original antennene er ofte korte og har derfor ofte litt dårlig rekkevidde.) [Eksempel: Diamond RH77CA]
- 2 m / 70 cm dualband baseantenne til å montere på hustaket, dette vil forbedre rekkevidden betydelig fra hjemme QTH. [Eksempel: Diamond X50A]
- 12 VDC / 25 A strømforsyning for å lade batteriene og som fast strømforsyning fra hjemme QTH.[Eksempel: Diamond GSV3000] (Man trenger uansett en kraftig strømforsyning på et eller annet tidspunkt, så man kan like godt skaffe seg en først som sist. Prisforskjellen er uansett ganske liten.)
HF multimode:
Mange velger å starte med HF, og det er ikke uten grunn, på HF kan man bli kjent med norske radioamatører på 80 m og snakke med folk fra hele verden på 20 m. Mulighetene er mange, og man kan lett oppgradere med for eksempel Digimode senere. Det finnes mange brukte HF transceivere på markedet, for eksempel hos LA3F bruktmarked.
En god HF transceiver til å starte med bør ha følgende funksjoner:
- 100 watt utgangseffekt.
- Alle HF bånd.
- Tuninghjul (Ja, det finnes faktisk transceivere uten!).
- Mulighet for å tune med minimum 100 Hz frekvenssteg.
- LSB, USB og CW.
- 2 VFO’er.
- Mulighet for å operere Split.
- Minst 50 minner.
- Innganger og utganger for lyd.
- Mulighet for å justere mikrofonforsterkning.
- Mulighet for å justere utgangseffekten.
- Mulighet for å justere RF Gain (forsterkningen i mellomfrekvenstrinnet).
- RIT (justering av mottaksfrekvensen bort fra sendefrekvensen).
- (Eventuelt: Innebygget antenne tuner).
Ønsker man å begynne med en HF Multimode stasjon vil jeg anbefale at man starter med følgende oppsett:
- 100 w multimode HF transceiver. [Eksempel: KENWOOD TS-590]
- Manuel antenne tuner. [Eksempel: MFJ-948]
- Eventuelt: Automatisk antenne tuner. [Eksempel:
LDG AT-100PROII]
(P.S: Mange transceivere har innbygget automatisk antennetuner.) - 12 VDC / 23 A strømforsyning. [Eksempel: Diamond GSV3000]
- Dipolantenner for 80 m, 40 m og 20 m. Disse kan man enkelt lage selv, se her. Eventuelt kan man kjøpe en Fritzel FD-4 80 – 10 m windomantenne. N.B: Ved kjøp av Fritzel FD-4 80 – 10 m windomantenne, kjøp modellene FD-4 1641 eller FD-4 1642, den billigste utgaven FD-4 1640 har en dårlig balun og gir ofte problemer med innslag på elektronisk utstyr i shacken.
- Eventuelt:
Digimode interface.
[Eksempel:
MicroHAM USB Interface III]
(P.S: Noen moderne transceivere har innbygget USB interface med USB lydkort og trenger derfor ikke noe eksternt interface for å kjøre digimode.)
Etter kort tid ender mange opp med både en håndholdt 2 m / 70 cm dualband transceiver og multimode HF transceiver. Senere velger mange å montere en 2 m / 70 cm dualband transceiver i bilen. Dersom man bor i et område hvor 70 cm ikke benyttes kan man spare en del penger ved å kjøpe en transceiver som bare går på 2 m.
HF/VHF/UHF multiband multimode:
Det finnes mange transceivere på markedet som dekker både HF og VHF/UHF. Prismessig er dette ofte en gunstig løsning fordi mange av disse riggene ikke koster stort mer enn hva rene HF rigger gjør, og yteevnen er sammenlignbar. Mange velger derfor å starte med en HF/VHF/UHF multiband multimode transceiver. Dette er slett ikke dumt fordi man da får en veldig fleksibel stasjon med store muligheter til å eksperimentere.
Ønsker man å begynne med en HF/VHF/UHF Multimode stasjon vil jeg anbefale at man starter med følgende oppsett:
- HF/VHF/UHF multiband multimode transceiver. [Eksempel: ICOM IC-7000]
- Manuel antenne tuner. [Eksempel: MFJ-971]
- Eventuelt: Automatisk antenne tuner. [Eksempel:
SGC MAC-200]
(P.S: Mange transceivere har innbygget automatisk antennetuner.) - 12 VDC / 23 A strømforsyning. [Eksempel: Diamond GSV3000]
- Dipolantenner for 80 m, 40 m og 20 m. Disse kan man enkelt lage selv, se her. Eventuelt kan man kjøpe en Fritzel FD-4 80 – 10 m windomantenne. N.B: Ved kjøp av Fritzel FD-4 80 – 10 m windomantenne, kjøp modellene FD-4 1641 eller FD-4 1642, den billigste utgaven FD-4 1640 har en dårlig balun og gir ofte problemer med innslag på elektronisk utstyr i shacken.
- 2 m / 70 cm dualband baseantenne til å montere på hustaket, dette vil forbedre rekkevidde betydelig fra hjemme QTH. [Eksempel: Diamond X50A]
- Eventuelt: Digimode interface. [Eksempel:
microHAM multiKEYER II]
(P.S: Noen moderne transceivere har innbygget USB interface med USB lydkort og trenger derfor ikke noe eksternt interface for å kjøre digimode.)
This page was last updated 13.05.17.